Kroatisch Bier

Wij noemen het bier, de Kroaten noemen het Pivo. In Kroatië is bier de meest populaire drank. Met een bierconsumptie van maar liefst 78 liter per inwoner in 2012 stond Kroatië op een 14e plaats in de wereld. Was er in de oudheid en tijdens de middeleeuwen nog nauwelijks sprake van een bierindustrie in het land, in de 18e en 19e nam de populariteit enorm toe. In het land zijn een aantal grote commerciële brouwerijen (o.a. Heineken) die samen goed zijn voor 90% van de totale bierproductie in het land. Daarnaast zijn er nog een behoorlijk aantal kleine lokale brouwerijen en brouwcafés en juist de bieren van die brouwerijen willen wij ontdekken, zodat we alleen de allerlekkerste bieren met jullie kunnen delen.Houd onze website goed in de gaten en volg ons via Instagram of Facebook om te zien welke bieren wij voor jullie selecteerden om aan ons assortiment toe te voegen.

Lees meer »

Sur lie, wat betekent dat nu eigenlijk?

De vertaling van het Franse ‘sur lie’ is ‘op droesem’ en betreft een oude methode, waarbij witte wijn (of bier) op gist gerijpt wordt. Deze oude methode is in het jaar 1977 zelfs wettelijk vastgelegd in Frankrijk. Nadat de wijn is uitgegist wordt de alcoholische gisting niet gefilterd of overgepompt, maar blijft nog enkele maanden doorrijpen op de droesem (de lie) die op de bodem van het wijnvat ligt. Doordat er in de droesem resten gist zitten en er geen zuurstof is zal de wijn als vanzelf fermenteren. Hierdoor krijgt de wijn een vollere en complexere smaak. Wanneer je op het etiket van een fles wijn ‘sur lie’ ziet staan moet deze wijn op gist hebben gerijpt. Wettelijk is vastgelegd dat deze wijnen pas op 21 maart in het jaar volgend op de oogst gebotteld mogen worden en pas na 1 april verkocht. Lovincroatie heeft 2 mooie ‘sur lie’ wijnen in haar assortiment;  Malvazija Sur Lie van Pilato en de Zlatan Otok Hvar SurLie van Zlaton Otok.

Lees meer »

Biologisch of niet-biologisch, proef jij het verschil?

Een biologische wijn zal gevoelsmatig voor velen beter smaken. Deze wijn is immers biologisch geproduceerd en goed voor mens en voor het milieu. Toch was dit in beginsel zeker niet het geval bij biologische wijn. Echter tegenwoordig is de kwaliteit van biologische wijnen net zo goed als die van conventioneel (niet-biologisch) geproduceerde wijnen. De vraag is alleen smaken die biologische wijnen nu ook beter? Er zijn geen testen waaruit blijkt dat biologische wijnen beter of juist minder goed smaken dan conventioneel geproduceerde wijnen. Het gaat erom hoe je een wijn beleeft en welke principes je er op na houdt. Wijnen die op een verantwoorde en evenwichtige manier geproduceerd zijn geven je vaak een beter gevoel. Grote wijnproducten kunnen veel minder precies en doelgericht hun wijnen produceren, terwijl kleinschalige bedrijven dit wel kunnen met veel aandacht voor hun product. Het is dan ook een feit dat een biologische wijn van een kleine wijnproducent veel geconcentreerder en kwalitatief beter is dan een biologische wijn van een grootschalig bedrijf. Lovincroatia neemt haar wijnen af van kleinschalige wijnproducenten, zodat wij u niet alleen de beste Biologisch geproduceerde wijnen kunnen aanbieden, maar ook de beste conventioneel geproduceerde Wijnen.

Lees meer »

Kroatië wijnland

Dat we Kroatische wijnen niet standaard bij slijterijen en in supermarkten tegenkomen betekent absoluut niet dat Kroatië een nieuw wijnland is. In tegendeel de wijnbouw in Kroatië bestaat al sinds de tijd van het oude Griekenland. Er werd hier dus al veel eerder wijn gemaakt dan in de grote en bij het publiek bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje.De wijnbouw in Kroatië verdeelt zich over 3 grote regio’s, de Primorje, Centraal Kroatië en Oost-Kroatië/Slavonië. De Primorje, is het gebied langs de Kroatische/Dalmatische kust en kent een mediterraan klimaat. Centraal Kroatië en Oost-Kroatië/Slavonië hebben beide een meer continentaal klimaat. Door deze klimaatverschillen en de grond worden er ook enorm veel verschillende druivensoorten gebruikt voor de wijnbouw, er zijn maar liefst zo een 130 inheemse druivensoorten waarvan de 4 grootste druivensoorten de Grasevina, Plavac Mali, Posip en de Malvasia zijn. Deze soorten zijn goed voor ongeveer 47% van de totale wijnproductie in Kroatië. In heel Kroatië zijn ongeveer 17.000 wijnhuizen actief. Kroatië heeft ongeveer 60.000 hectare aan wijngaarden, welke gelijkmatig verdeeld is over het kustgebied (circa 51%) en continentaal Kroatië (circa 49%).Lovincroatia biedt al een diversiteit aan Kroatische wijnen aan en is continue bezig om het assortiment uit te breiden, zodat u mee kunt genieten van alle mooie wijnen die dit fantastische wijnland te bieden heeft. Wilt u meer informatie neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op!

Lees meer »