Speciaalbier, hoe drink je dat nu eigenlijk en hoe zit het met dat bezinksel?

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 13:31

Speciaalbiertjes worden steeds hipper en steeds vaker verkozen boven een ‘gewoon’ biertje / pils. Speciaalbier heeft vaak een bijzondere smaak en is net even op een andere wijze gebrouwen. Om de unieke smaak te ervaren dien je het bier wel op de juiste manier te schenken en te drinken.

Hanteer voor wat betreft het juiste glas de volgende regel: hoe lager het alcoholpercentage, hoe langer en smaller het glas. Drink je een wat zwaarder biertje schenk het dan liever in een korter en breder glas. Zorg er altijd voor dat het glas schoon is.

Voor een juiste ervaring van het speciaalbier is ook de wijze van inschenken belangrijk. Eerst spoel je het glas kort, waardoor het glas iets koeler wordt en eventueel stof verdwijnt. De schuimkraag wordt hierdoor wel minder stabiel.

Dan is de juiste schenktemperatuur van belang. Elk type speciaalbier heeft een andere schenktemperatuur en daar moet je rekening mee houden. Dit staat meestal op het etiket aangegeven, maar als dit niet het geval is kun je het alcoholpercentage als graadmeter aanhouden. Bier met een alcolholpercentage van 8% drink je tussen de 8 en 10 graden celsius. Schenk het bier vervolgens rustig in het glas (zeker als je geen bezinksel wilt).

Veel speciaalbieren hebben een bezinksel op de bodem. Dit bezinksel is overgebleven gist. Een pilsje is gefilterd bier, daarin tref je geen bezinksel aan. Of je dit bezinksel wel of niet mee wilt schenken is een keuze die iedereen zelf moet maken. Veel mensen kiezen er voor om het niet mee te schenken, omdat het een wat bittere smaak kan veroorzaken. Maar er zijn ook mensen die juist houden van de bittere, geconcentreerde smaak van gist. Kortom de keuze is aan jezelf.

Als je dan uiteindelijk het bier kunt gaan drinken, kijk en ruik dan ook even aan het bier. De geur- en kleurbeleving zijn ook een belangrijk onderdeel van het proeven en ervaren van een speciaalbiertje. Maar het allerbelangrijkste is geniet ervan!!!!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.