Peka gerecht met vlees

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 17:45

Dit heb je nodig voor een peka gerecht met kalfsvlees voor vier personen:

  • 1 kilo kalfsvlees
  • Reuzel (varkensvet)
  • Aardappelen (de grootte van je schaal zal bepalen hoeveel aardappels erin passen)
  • 1 grote ui en 4 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • Zonnebloemolie en olijfolie
  • Peper en zout
  • Witte wijn (liefst inheemse Kroatische)
  • Vegeta (Kroatisch kruidenmengsel, te koop in iedere supermarkt)
  • Evt. groente naar keuze (wortel, tomaat, paprika of uitgelekte aubergine of courgette)

 

Je kunt het met bijna alle soorten vlees bereiden, behalve met rundvlees, omdat rundvlees niet mals genoeg wordt onder de peka. Kalfsvlees is de favoriete vleessoort voor de peka, en is bovendien ook het gemakkelijkst te bereiden. Daarnaast zijn kip en kalkoen ook hele goede opties. Bereid je liever een visgerecht, dan is octopus het beste.

Doe een eetlepel reuzel, een eetlepel zonnebloemolie en een eetlepel olijfolie in de schaal. Strooi zout, peper en vegeta over het vlees (let op: in vegeta zit ook zout) en leg het vlees vervolgens in de schaal. Leg stukken (in vieren gesneden) aardappel en ui tussen het vlees en voeg ook de knoflook en de laurier toe. Vervolgens kunnen de andere groentes erbij (indien je die toe wilt voegen).

 

Zet de schaal zo snel mogelijk weer terug op de gloeiende sintels, zodat het niet al te veel af koelt. Zorg dat de helft van de sintels onder de schaal liggen en schuif de andere helft aan de kant. Deze sintels komen bovenop de koepel te liggen. De meeste peka sets bestaan uit een schaal, koepel en een ring. De ring plaats je op de koepel, deze zorgt ervoor dat de sintels niet naar beneden glijden.

Hou het komende half uur de sintels in de gaten en zorgt dat er een klein vuur blijft branden naast de peka, zodat je extra sintels toe kunt voegen indien nodig. Na een half uur kun je voorzichtig de koepel verwijderen en het vlees omdraaien. Denk je dat er te veel vocht in de schaal ligt, schep er dan een paar lepels vocht uit. Voeg twee eetlepels witte wijn toe aan het overgebleven vocht in de schaal.

Laat het vocht op de plek waar je de wijn toe hebt gevoegd iets opwarmen en giet vervolgens met een lepel wat van het vocht (met de wijn) over het vlees. Zet de koepel weer over de schaal en voeg extra sintels toe indien nodig. Nu duurt het nog ongeveer een half uur voordat het vlees gaar is. Je mag af en toe even snel onder de koepel kijken om te zien of het vlees goed gaart, maar beperk dit zo veel mogelijk, omdat het de temperatuur onder de koepel kan beïnvloeden. Na ongeveer een uur in totaal, zou het vlees gaar moeten zijn.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.